خواص اسفرزه در طب سنتی بسیار زیاد مورد توجه قرار گرفته است نوعی گیاهی علفی و یکساله، بدون ساقه و یا دارای ساقههای کوتاه و برگهای باریک است. این گیاه نوک تیز با سه رگبرگ سراسری در جهت طول برگ، گلهای کوچک آن به صورت سنبلههای استوانهای یا تقریباً مدور به طول ۵/۱ تا ۳ سانتی متر دارد که در راس دمگل ظاهر میشود و محتوی دانههایی به رنگ قهوهای مایل به زرد هستند. اسفرزه از نظرطب سنتی و گیاهان دارویی سرد و تر است، ارتفاع این گیاه به ۱۰ تا ۳۵۵ سانتی متر میرسد.
اسفرزه ملین است در صورتی که با آب فراوان خیسانده شود و بعد مصرف شود، همچنین بودادن اسفرزه، آن را ضداسهال میکند. مقداری از بوداده آن با کمی آب مصرف شود تا با جذب آب موجود در دستگاه گوارش اسهال را رفع کند. اگر افراد معده اسیدی دارند، مقداری اسفرزه را در آب بخیسانند تا لعابدار شود و قبل از غذا میل کنند تا یک لایه محافظ موسیلاژی جدار معده را بپوشاند و راحتتر غذا بخورند.
اسفرزه خاصیت دفع کردن اسید اوریک را دارا است و برای درمان نقرس مفید است. ضماد لعاب آن نیز همراه با روغن گلسرخ و سرکه برای تسکین درد نقرس و درد مفاصل گرم، مفید است.خیسانده اسفرزه ضدسرفه است و برای کم کردن وزن بدن، در هنگام گرسنگی لعاب خیسانده اسفرزه را مصرف کنند تا معده را پر کند و دچار سیری کاذب شوند و بعد از آن نیز یک لیوان آب ولرم بنوشند تا دچار انسداد روده نشوند، البته بیشتر برای افراد گرممزاج مفید است. افراد اگر سردرد ناشی از گرمی یا خشکی دارند، اسفرزه را بکوبند و با مقداری روغن بنفشه مخلوط کنند و روی محل سردرد قرار دهند. برای مصارف خوراکی اسفرزه را نباید خرد کرد.
بااینکه یبوست ناراحتی عمومی زنان باردار است ولی مع هذا زنان باردار باید از خوردن اسفرزه نظیر سایر ملین ها پرهیز کنند و برای رفع یبوست از سایر خوراکی های غنی از فایبر و الیاف گیاهی مانند سبزیها، دانههای غلات، نان سبوس دار و … استفاده کنند. و همچنین برای کودکان زیر 2 سال نباید داده شود.