خواص سیاه دانه در طب سنتی و گیاهان دارویی بسیار زیاد است.سیاه دانه طعمی تلخ دارد و به عنوان ادویه در مواد غذایی به خصوص ترشیجات استفاده می شود. این دانه بومی جنوب غربی آسیاست و از قدیم به عنوان ضد انگل، ضد باکتری و مسهل استفاده می کردند. مصرف سیاه دانه برای زنان شیرده مفید است زیرا باعث افزایش ترشح شیر می شود. نام های دیگر سیاه دانه، سیاه تخمه، سرنیچ سیاه، سنوخ سیاه، کمون اسود، شونیز، شونوز و کمون هندی است.
افرادی که بعد از ابتلا به سرماخوردگی مدام عطسه می کنند می توانند جوشانده مخلوط سیاه دانه بوداده و روغن زیتون را به مدت یک دقیقه روی پیشانی خود مرهم کنند. این مخلوط به آنها کمک می کند تا از شر عطسه ها خلاص شوند.
سوخته سیاه دانه را با رب شیرین بیان میل کنند بسیار مفید خواهد بود.
ضماد آن با سرکه طبیعی جهت مداوای پیسی یا برص (ویتیلیگو) و قوبا (پسوریازیس) و سعفه (جوش یا دمل چرکی همراه با خارش) مجرب است.
یافتههای حاصل از تحقیقات انجام شده نشان میدهد که خاصیت سیاه دانه، مانع پیشرفت سرطان لوزالمعده میشود. همچنین، دانشمندان کشف کردند که این گیاه، به میزان قابل توجهی التهاب در تومورهای پانکراس را کاهش میدهد.
مطالعات دیگر نیز نشان میدهد که سیاهدانه ممکن است پتانسیل درمان سرطانهای پستان، ریه، کلیه، پوست، روده بزرگ و معده را داشته باشد.
یک مطالعه انجام شده در سال 2012 بر روی یک موش صحرایی نشان داد که روغن سیاهدانه ممکن است عوارض بیماریهای کبد و کلیه را کاهش داده و ساختار بدن را بهبود بخشد. اما محققان هنوز مطمئن نیستند که آیا این اثرات برای انسانها نیز وجود دارد یا خیر.
طبق یک مقاله منتشر شده، روغن سیاهدانه ممکن است خاصیت ضد دیابت داشته و میزان قند خون راکنترل کند. در این مطالعه، باز هم از مدلهای حیوانی استفاده شده و تحقیقات بیشتری برای بررسی کارایی روغن سیاهدانه در این مسئله لازم است.
به مقدار مساوی زیره و نعنا و انیسون را بجوشانید و هفت قطره روغن سیاه دانه به آن اضافه کنید. سپس با عسل خالص آن را شیرین کرده و در موقع دل پیچه و دل درد آن را بنوشید.
در دوران بارداری نباید مصرف شود چرا که باعث سقط جنین می شود.
همچنین مصرف زیاد سیاه دانه و روغن آن به دلیل گرمای زیادی که دارند ممکن است باعث ایجاد سرفه های مداوم و آسیب های کبدی شود مخصوصا که امروزه به دلیل تغذیه اشتباه، اکثر مردم ایران درگیر کبد چرب و حرارت کبد هستند.
خواص تخم شربتی ، خواص خاکشیر ناشتا ، خواص تخم کتان ، خواص بارهنگ در طب سنتی .